En dødsannonse inneholder ofte flere elementer:
de nærmeste etterlattes navn og relasjon til avdøde
avdødes navn, alder og dødsdato
dikt, vers eller noen få ord om den avdøde
informasjon om tid og sted for gravferden
spesielle ønsker vedrørende minnegaver
byråets webadresse, for å gjøre det enkelt å gi minnegave, bestille blomster, og finne informasjon om seremonien
Gravferdens lengde varierer fra seremoni til seremoni. De aller fleste gravferder varer et sted mellom en halv time til en drøy time. Varigheten avhenger av type seremoni, hvor mange minneord som skal holdes og de musikalske innslagene. Begravelser tar ofte litt lengre tid enn bisettelser, da man skal følge kisten til gravstedet.
Mange lurer på hvilke side i kirken man skal sitte i en begravelse. Den nærmeste familien sitter lengst framme i lokalet og vanligvis på høyre side av midtgangen. De fremste radene på begge sider forbeholdes de nærmeste pårørende.
Til seremonien velger de fleste et formelt antrekk i diskrete farger – ofte sort, mørk grå eller mørk blå. Når det gjelder yttertøy unngås normalt lyse frakker og farger. Sort eller mørk frakk er det foretrukne valget.
Det finnes ingen formelle regler i Norge for hvem man kan gå i begravelse til. Her må man selv kjenne etter og føle på om man ønsker å gå. En grei huskeregel er at man kun får én sjanse til å gå i en begravelse for å ta et siste farvel. De pårørende vil i de aller fleste tilfeller kun synes det er hyggelig at det kommer flere i seremonien.
De nærmeste pårørende møter opp 20-40 minutter før seremonistart. Representanter fra begravelsesbyrået vil være til stede og ta dere imot. Det anbefales at de nærmeste pårørende beregner såpass god tid i forkant av seremonien at man kommer inn i seremonirommet før andre ankommer. Dersom små barn deltar i gravferden vil det ofte være ekstra fint å være litt tidlig ute. Da har man tid til å besvare barnas spørsmål og la de bli kjent med lokalet før seremonien starter.
Det er vanlig skikk og bruk at øvrige fremmøtte ikke går inn i seremonilokalet før nærmeste familie har funnet sine plasser. Vi anbefaler oppmøte 5-15 minutter før seremonien starter.
Minnetalen fokuserer på helheten i avdødes liv. Vanligvis står seremonilederen eller familien for minneordene. Dersom noen andre skal si noe i seremonien bør dette først og fremst avklares med de nærmeste pårørende.
Vi anbefaler å respektere de ønsker som fremkommer av dødsannonser for hvordan de etterlatte – eller avdøde selv – ønsker at blomster, donasjoner eller kondolanser skal håndteres.
For mange er det naturlig å samle familie og venner til en minnestund etter begravelsen. Her deles minner om den avdøde, og det serveres gjerne kaffe og kaker. Noen inviterer til minnesamvær hjemme, mens andre velger å holde den i et forsamlingslokale. Her er stemningen ofte litt mer personlig og litt mindre formell. De pårørende velger selv om minnesamværet skal annonseres offentlig.